Избраха кмет с 1 глас от 1 гласоподавател

Куриозите от Местни избори 2023 нямат край. Кмет ще получава заплата в несъществуващо село, като е избран с 1 глас, най-вероятно неговият собствен.

Кметът на крумовградското село Сладкодум Фахри Мустафа е избран със сто процента от гласувалите избиратели, съобщи БНР. 

Получил е 1 глас от общо гласували един т. е той ще е кмет на един избирател. Селото физически не съществува. На мястото има три полуразрушени къщи, хора няма.

По данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация“ (ГРАО) в селото по постоянен адрес са регистрирани 139 души. Четирима са тези, които са с настоящ адрес в Сладкодум.

Ето и коментарът на Божидар Божанов, бивш министър на МЕУ:

Имаше един епизод на Blackadder (Черното влечуго), в който се провеждат избори в Гнила паланка (което беше името на района, но също е нарицателно за изборни райони с много малко население, но които все пак излъчват представител). Болдрик е избран с 1 глас - този на Черното влечуго.

При нас на парламентарни избори няма такива райони, но на местни има - кметовете на кметства. За да може да се избира кмет на кметство, трябва да има 100 души по постоянен адрес.

Но заради дефицитите на системата ни за гражданска регистрация, се получават аномалии като в крумовградското село Сладкодум, където кметът е избран с един глас, който представлява 100% от подадените гласове. Точно като в епизода на Черното влечуго.

Така или иначе интрига е нямало да има, но трябва сериозно да помислим както за актуалността и коректността на данните за гражданска регистрация (вкл. заради изборния туризъм, който МРРБ установи преди няколко седмици), така и за критериите за определяне на кметствата, защото в това кметство избирателите по избирателен списък са 5 - т.е. макар да има 100 по постоянен адрес, вероятно 95 имат настоящ адрес другаде.

Прилагам скрийншот на този куриоз, и честито на кмета. Както пишат БНР:

"Най-вероятно кабинетът му ще е в съседното село Морянци, тъй като в село Сладкодум няма здрава сграда, в която може да се помещава кметството.

Засега не може да потвърдим дали той сам се е избрал за кмет или не е гласувал, а е бил подкрепен от някой с адресна регистрация от несъществуващото село."

Снимка ivo mitrev

Добавете коментар


Защитен код
Обнови