Плашат ни със сложни местни избори

Новото: и постоянният и настоящ адрес да са на територията на България

 

Информационни листовки ще се сложат пред кабинките в изборния ден. Целта е да се улеснят хората, защото предстоящият вот ще е най-сложният, който сме имали. "За облекчение гражданите ще имат пред изборните помещения нещо като информационен лист. В него ще бъдат изписани имената на всички кандидати по партии и коалиции според поредността в листата", заяви Румяна Сидерова, член на ЦИК. Според нея без подобна листовка, ако избирателите тепърва търсят кандидатите си в кабинките, гласуването няма да свърши три дена.

Предстоят ни най-сложните избори, които се произвеждат в българската държава, каза на брифинг в сградата на Столичната община Румяна Сидерова, член на ЦИК. Тя обясни, че това е защото на територията на всяка една от общините ще се състоят три вида избори - за общински съветници, за кмет на община и за кметове на кметства. На територията на София, Варна и Пловдив ще има и четвърти вид избор - за кметове на райони.

На тези избори има и две допълнителни условия, даващи право на гражданите да бъдат гласоподаватели. Оказва се, че много хора не знаят основни свои права и задължения, коментира Сидерова. Освен общото изискване гражданинът да е навършил 18 години, да не изтърпява наказание - лишаване от свобода и да е под запрещение, има и друго основно изискване - и двата адреса и постоянният, и настоящият да са на територията на България.

Другото изискване и тези два адреса да са към дата шест месеца преди изборите. Ако приемем, че датата на местните избори ще бъде на 25 октомври, това означава, че към 25 април гласоподавателят трябва да има тези два адреса, като поне единият от тях да е на територията на общината или кметството, където ще гласува.

В предстоящите местни избори могат да участват и граждани от друга държава-членка на ЕС. За тях важат същите правила, но уседналостта трябва да е на територията на България, както и да са подали заявление за включване в изборните списъци 40 дни преди изборния ден. Граждани на ЕС, които са гласували при предишни местни избори, автоматично се включват в избирателния списък. Заради тази 6-месечна уседналост никой гражданин не губи право на глас, обясни Румяна Сидерова.

От ЦИК подсетиха българските граждани, че след обявяването на избирателните списъци - до 35 дни след публикуването им могат да подават заявления за поправка на непълноти и грешки, което може да става и на интернет-страницата на съответната община.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови