Петролът достигна най-ниската си цена

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Суровият петрол се търгува на най-ниските си стойности за последните 5 години, съобщава Bloomberg.

Основните опасения на пазарите са, че запасите в САЩ ще останат на най-високите си нива от юни насам, което ще е силно негативен сигнал за продължаване на свръхпредлагането.

„Черното злато“ успя да се задържа над 60 долара за сорт Брент за кратко вчера, след опасения че ескалацията на напрежението в Либия може да навреди на доставките. По-късно стана ясно, че ефектите от на практика гражданската война в страната няма да повлияят съществено на балансите на пазара. В допълнение на това, прогнозите са, че запасите в САЩ – най-големят потребител на петрол в света, ще останат около 387 млн. барела за изминалата седмица.

В резултат, двата показателни за търговията сорта се смъкнаха с над 2% само вчера. Тексаският суров петрол отстъпи с 1,12 долара в понеделник до 53,61 долара, което е и най-ниската стойност от май 2009 г. Търгуваните обеми бяха с 29% под средните за последните 100 дни. Брентът се понижи вчера с 1,57 долара до 57,88 долара.

Търговията днес започна също „на червено“, което може да превърне вторник във четвъртия пореден ден на спад. Фючърсните договори за сорт Брент с доставка през февруари поевтиняват с още 0,5% към 8ч. българско време до 57,6 долара за барел. Американският лек суров петрол отчита сходно понижение до 53,34 долара за барел.

От началото на годината котировките се понижават с над 46%, което е най-големият годишен спад от 2008 г. насам. Ускореният добив на петрол от шисти в САЩ доведе до най-високо производство в Щатите за последните три десетилетия. В комбинация с изоставащия темп на глобално потребление, това оказа силен негативен натиск на пазара. По оценки на правителството на Катар, излишъкът на пазара е в порядъка на 2 млн. барела дневно.

 

Спадът се ускори дни преди срещата на ОПЕК във Виена на 27 ноември, когато стана ясно, че организацията на износителките на петрол няма да намали добиваните количества. Дванадесетте страни-членки са произвели 30,65 млн. барела дневно през ноември или около 40% от глобалното предлагане. Това надвишава общата цел от 30 млн. барела за шести пореден месец.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови