Лукойл осъди руски журналист, писал за износ на горива от България за Украйна

Руската "Лукойл" е осъдила местен журналист за публикации, че през българската си рафинерия компанията е осъществявала износ за Украйна, съобщи бизнес изданието "Комерсант".

Съдът е задължил обявения за чуждестранен агент в Русия журналист Андрей Караулов да опровергае тази информация и да свали от интернет платформите видеата, в които има такива твърдения.

Защитната теза на компанията в съда е била, че българските власти никога не са отправяли искания към "Лукойл" да доставя горива за Украйна и че компанията обсъжда с държавните органи на страната единствено бизнес въпроси. Освен това продукцията на рафинерията в Бургас се продава на вътрешния пазар само на местни купувачи, е заявила "Лукойл" в съда.

В началото на тази година публикации за износ на произведени в Бургас горива за Украйна се появиха в чуждестранни и български медии. Сред тях е публикацията в "Ди Велт" за това как България тайно е помагала на Украйна с оръжие и горива при кабинета "Петков". 

В началото на февруари служебния кабинет дори излезе със специално разрешение за износ на горива, произведени от руски суров петрол, за Украйна и трети държави.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови