Ще вземем ли 6000 мигранти от Австрия? 

Имаме около 3600 места за бежанци и мигранти в центрове за настаняване, но ни трябват поне 5000. Имахме 5000 в разгара на мигрантската криза в Европа. Това заяви председателят на Агенцията за бежанците в България (ДАБ) Мариана Тошева, докато дискутира темата "Шенген".

Същевременно Тошева смята, че центърът в "Овча купел", в София, трябва да бъде затворен, защото е много стар и амортизиран. Смятам, че трябва да има адекватна помощ от ЕС, за да отговаряме на изискванията за условията за прием по съответната европейска директива, каза още Тошева пред БНТ. И увери, че ще има техническа помощ. 

Връщаме ли 6000 мигранти от Австрия в България? Според обяснението на Тошева, става въпрос за хора, чиито отпечатъци са снети в България при първото влизане в Европейския съюз. Това обаче не значи, че съответният човек е подал молба за убежище в България т.е. ще бъде върнат, стана ясно от думите на Тошева. 

Председателят на Агенцията за бежанците счита, че числото 6000 отразява именно хората с взети пръстови отпечатъци - защото в държавите от Шенген си има специални звена на граничната охрана, които се занимават само с Дъблинския регламент.

Съгласно него, мигранти, подали официална молба за статут на бежанци, могат да бъдат връщани там, където са подали първата си молба. Тошева изрично каза, че ние също връщаме мигранти, като даде за пример дестинацията Кипър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови