Румъния напредва с вятърните си паркове в Черно море

Румъния продължава да доказва, че има ясен план как точно да развива енергийния си сектор, фокусирайки се върху чиста и зелена енергия.

И докато производството от вятърни паркове в Българското Черноморие все още изглежда в далечното бъдеще, Румъния отново е крачка напред в тази посока, придвижвайки напред необходимия проектозакон.

Ток от офшорен вятър

Долната камара на румънския парламент (Камарата на депутатите) одобри закона за офшорната вятърна енергия, който преди това беше одобрен от Сената и ще бъде изпратен на президентството за обнародване. 

Законът създава рамка за разработване на офшорни вятърни проекти в румънската част на Черно море, като първите проекти се очаква да бъдат пуснати в експлоатация през 2032 г. Проектите могат да се използват за производство на зелен водород и зелен амоняк за декарбонизиране на румънската индустрия.

В рамките на 3 месеца от влизането в сила на закона се очаква румънското министерство на енергетиката да започне да подготвя концесионната процедура и дейностите по проучване, изграждане на офшорни вятърни проекти и тяхната експлоатация. Освен всичко друго, проучването ще определи най-вече морските зони, които Министерството на енергетиката ще концесионира.

Въз основа на него до 31 март 2025 г. правителството ще одобри офшорните вятърни зони, а до 30 юни 2025 г. ще бъдат одобрени последващите актове за прилагане на закона, след което Министерството на енергетиката ще започне състезателна процедура за възлагане на концесионни договори. Според Световната банка Румъния има офшорен вятърен потенциал от 76 GW, включително 54 GW плаващи турбини и 22 GW турбини, фиксирани на дъното.

Германски интерес

През 2022 г. разработчикът на възобновяема енергия WPD заяви, че възнамерява да инсталира офшорни вятърни турбини с общ капацитет от 1900 мегавата (MW), които биха могли да бъдат първите по рода си в Румъния и Черно море.

Това е първата компания в страната, която официално кандидатства за разработване на вятърни енергийни проекти в Черно море, съобщават от там

WPD добавя, че е кандидатствала за разработването на два проекта – Черно море 1 (500 MW) и Черно море 2 (1.4 GW), за които вече са създадени отделни проектни компании.

Тя е една от най-активните енергийни компании в региона, включително Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Северна Македония. Компанията е активна в Румъния от 2009 г., където също разработва вятърни проекти на сушата с общ капацитет от 1300 MW.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови