Обама включва Китай в изолацията на Русия

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Фокусът на американската политика вече е поставен върху изолирането на Русия чрез отрязване на икономическите и политическите й връзки с външния свят, ограничаване на експанзионистичните й амбиции към съседите и превръщането й в държава парий. 

 

Американският президент ще се опита да ограничи щетите, които Путин може да нанесе, да съхрани малкото от сътрудничеството, което е останало и да пренебрегва господаря на Кремъл в полза на политика в чужбина в сфери, където може да има някакъв напредък.

Приоритет в новия американски подход  ще бъде да се поддържа международен консенсус срещу Москва, включващ и Китай - един иначе традиционен поддръжник на руснаците в Съвета за сигурност на ООН. 

Що се отнася до непосредствените действия, Белият дом се е вслушал в съветниците, препоръчващи икономически мерки без да се изчаква колебаещата се Европа и без да се слугува на опасенията, че може да пострада все още крехкото икономическо възстановяване от двете страни на Атлантика.

Като пример за новия подход New York Times  посочва избора на нов посланик на САЩ в Москва. Макар той още да не е номиниран, във Вашингтон упорито се говори, че това ще е Джон Тефт - дипломат с 40-годишна кариера с мисии в Украйна, Грузия и Литва, както и няколко години, прекарани през 90-те в посолството в Русия.

Не бива обаче да се очаква драматично ескалиране на противопоставянето - стъпка по стъпка Вашингтон ще обявява санкции срещу конкретни руски официални лица и институции, но не и срещу цели сектори на руската икономика. Това разочарова привържениците на по-твърдата линия, според които Обама е отписал Крим и американската политика следва действията на Путин, вместо да ги предотвратява.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови