Атанас Зафиров: ГЕРБ се намират в много сериозна политическа изолация

"Да се надяваме, че утрешният /б.р. днешният/ ден ще бъде по-различен, защото днес /б.р. вчера/беше ужасно това, което се случи в българското Народно събрание.

Всички партии трябва сериозно да се замислят. Давам си сметка, че това в очите на българските избиратели изглежда неразбираемо и необяснимо", заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е станало ясно още преди днешния ден, че първите две партии няма как да осигурят необходимото мнозинство, затова БСП също е предложила кандидат с идеята, че може да се обединят около него.

"Предложението на Христо Иванов дойде след приключването на НС. Ние не сме имали възможност да го обсъдим, то звучи екзотично и по ръба на Конституцията. Доколко то може да бъде работещо, трябва да видим детайлите, които на този етап не са ясни. 

Обикновената аритметика показва, че може би в такъв случай ще има достатъчно гласове и ще могат да наложат такова решение, но това не означава, че то би било работещо или трайно", посочи Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му без избран председател и без работещ парламент няма как да се върви към следващата стъпка – работещ кабинет.

"Всички партии, които са влезли в НС, са достойни за уважение, те си имат своя електорат и своята история и следват някаква тяхна логика, която не остана разбрана днес от българските избиратели", категоричен е Зафиров.

Той уточни, че е много вероятно БСП да не подкрепи кандидат на ГЕРБ под никаква форма, защото това означава да излъжат избирателите си.

"Първата политическа сила трябва да разбере, че те наистина се намират в момента в много сериозна политическа изолация и не е най-удачният вариант и за тях на всяка цена да продължават да настояват да имат председател в НС", коментира гостът.

Зафиров сподели, че не вижда никаква хипотеза около това ГЕРБ да сформира каквото и да е управляващо мнозинство, дори маскирано под някаква експертна форма.

"Проблемът е, че няма диалог между партиите", каза той, след което добави, че се страхува, че това поведение налива вода в мелницата на радетели на силната ръка.

"Ако третият мандат бъде даден на БСП, ние имаме готовност да предложим работеща формула, диалог на всички партии - без ГЕРБ и ДПС, но след развитието на днешния ден тази хипотеза става все по-малко вероятна", заключи Зафиров.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови