Каракачанов: Няма воля за справяне с мигрантския трафик

"Когато има нелегален трафик на хора в огромни размери, държавата трябва да е наясно какво иска да направи. 

През последната година и половина всички изредили се български правителства не се занимаваха с този проблем. Границата беше разграден двор. Нелегалните мигранти режеха, където си поискат, съобщения към медиите не се подаваха и обществото научаваше, че българската граница е пробита като швейцарско сирене, когато в Ботевград заловиха 60 човека. Крият са фактите, че тези групи минават през сръбската граница".

Това заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на "Деня ON AIR".

По думите му политиците в България нямат воля да се справят с този проблем, заради което той продължава да съществува.

"Този проблем съществуват в България от 2014-2015 г. До ден днешен българските правителства си сменят визията за това как ще се справят с проблема. Нито едно от тях не е взело решение въпросът да се реши спрямо закона в България - с радикални мерки като сила", подчерта Каракачанов

Според него, щом в България няма ясна визия как ще бъдат третирани нелегалните мигранти и няма ясни разпореждания към "Гранична полиция", се случват трагични инциденти.

"Европа не е безкрайна. Когато напълнят Западна Европа, ще тръгнат към Централна, после ще дойдат и в България. Важно е да определим своята концепция - искаме ли у нас да идват хора, без да сме ги канили", констатира Каракачанов.

Бившият министър на отбраната е на мнение, че командироването на полицаи от цяла България по границата е лоша практика, тъй като те не са подготвени и им липсва техника.

"Специалните сили към днешна дата са добре подготвени, тъй като по мое време беше реализиран проект за придобиване на нова бронирана техника, разполагат и със 100 транспортни средства. В последната година и 7 месеца концепцията на политиците беше да се правят, че няма нелегална миграция", смята той.

Каракачанов беше категоричен, че нелегалното преминаване на границата е престъпление, за което се "полага затвор, а не хотел".

"Границата трябва да бъде подсилена с обучени хора. Да бъдат изпратени онези формирования от армията, които са обучени за подобни действия, а не да отбиваме номера. Трябва да бъде възстановен статутът на гранични полицаи, които да са местни хора. Необходими се дронове и автожири за въздушно наблюдение", предложи бившият министър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови