Депутатите отвориха кутията на Пандора с промените в Избирателния кодекс

Връщане на хартиената бюлетина, заличаване на Район "Чужбина", премахване на Обществения съвет към ЦИК, увеличаване на броя на членовете на ЦИК, вдигане на броя на заявленията за откриване на секция зад граница.

Това са част от промените в Изборния кодекс, които депутатите одобриха на заседание на правната парламентарна комисия. По предложение на ДПС тече дискусия дали да бъдат заменени настоящите машини за гласуване с нови оптични устройства.

"Върви се към ограничаване на възможностите за участие на избирателите", смята Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

"Ограничиха се възможностите за участие на избирателите зад граница, изтри се изцяло възможността за някакво електронно гласуване. Предложението на ПП за премахване на преференциалния праг за пренареждане на листите, което можеше да увеличи избирателната активност, за която всички са загрижени, не бе прието от останалите" казва тя, цитирана от БНР.

По думите ѝ "несериозно изглежда подобна фундаментална промяна в изборните правила и технологията на гласуване да се прави на коляно между първо и второ четене, а както се случва и преди първи петли".

"Този изборен маратон се води в условията на служебно правителство", уточни тя и констатира, че Избирателния кодекс отново е като Кутията на Пандора.

На последния вот избирателната активност е спаднала равномерно и в секциите с хартиено гласуване, и в тези с машини спрямо юли миналата година, отбеляза още Лазарова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови