Олена Коцева: Настаняването на бежанците в хотелите беше огромна грешка

Как очакват властите да се интегрират хората, когато ги настаняват в 5-звезден хотел? И вие да сте, и вие ще отидете на хотел и нищо няма да правите – нито ще учите български език, нито ще търсите възможност за работа.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime Олена Коцева, председател на Сдружението на Украинските Организации в България „Мати Украйна“. Според нея настаняването по хотелите е било огромна грешка.

Това, което се беше случило в самото началото, когато българинът с добра душа и сърце отвори вратите на собствените си апартаменти и ги прие у дома си, отдавна приключи, защото очевидно на всички им е тежко да живеят в тези времена.

„Всеки си има собствени граници на възможностите. Не можем да обвиняваме абсолютно никого, но много хора са получили подслон именно по този начин“, добави Коцева.

Тя подчерта, че по-малко от половината от общо 110 хил. украински бежанци, получи закрила в България, са настанени в хотели, докато останалите отдавна живеят най-вече в апартаменти на свободен наем.

Във всички държави по принцип са раздавани пари на бежанците, а тук в България беше подкрепен единствено и само хотелиерският бизнес.

Коцева даде пример с частна инициатива в село Дрен, където украински бежанци биват интегрирани без намесата на държавата.

„Никой от нас не е чул как са усвоени парите, които са дошли от ЕС“, посочи още Коцева.

Тя е категорична, че властите нямат ясен план за действие по отношение на интеграцията на украинските бежанци.

Много хора вече се върнаха в Украйна, точно защото тук няма никаква програма и план какво ще се случва с тези хора. Дори от психологична гледна точка това за един бежанец е невероятно трудно, защото те все пак са били под обстрели и бомбардировки, изгубили близките си.

По думите на Коцева в останалите страни от Европа от първия ден, когато са пристигнали бежанци на тяхна територия, са започнали да дават пари на бежанците за ограничен период от време, за да може те сами да планират къде и как да отседнат.

„Бежанците, за да бъдат психически стабилни трябва да знаят какво ги очаква – сега, утре, вдругиден“, подчерта Коцева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови