Владимир Чуков: Действията на Русия в Черно море провокация

Не бих могъл да квалифицирам действията на Военноморският флот на Руската федерация освен като чиста провокация и желание за ескалация на напрежението.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria арабистът и експерт по сигурността проф. Владимир Чуков.

По думите му това се доказва не само от нападението срещу украинския танкер, което беше извършено в неделя, но и в навлизането в изключителната икономическа зона на България с ученията, които провежда.

Добрата новина беше, че НАТО вече е напът да изготви специална стратегия по отношение на Черно море. Преди войната в Украйна този морски басейн оставаше периферен. 

Това наистина е вътрешно море, но на фона на тези изключително тревожни събития, няма как нещата да останат по този начин. Надявам се, че българското правителство, особено тези, които се занимават със сигурност, ще направят необходимото да дадат знак за неудовлетворение с това, което прави Руската федерация.

По думите на проф. Чуков с действията си Русия дестабилизира както туристическия сезон в региона, така и икономиката и политическата ситуация. „Това, което много ме тревожи е, че тези учения в нашата изключителна икономическа зона се случиха след информацията за сондажите на газ в Черно море, каза той.

Според проф. Чуков не е ясно кога ще приключат ученията, които Русия провежда в Черно море и това саботира икономическата дейност на нашата страна. Проф. Владимир Чуков обаче обясни, че според него на този етап е изключено български кораб, който плава в Черно море да бъде обискиран или дори обстрелян, защото подобно действие би било възприето като атака срещу граждански съд на държава, член на НАТО.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови