Тома Белев: «Подпорният хотел» на Алепу е неузаконим

"Подпорният хотел" на Алепу е неузаконим, ако се спазват законите. Това коментира известният природозащитник Тома Белев във връзка с последното решение на съда относно т.нар. подпорна стена.

ЧЕТЕТЕ ТУК!

Ето какво коментира Тома Белев:

Новините ме информират, че председателят на ВАС и още двама съдии се опитват да узаконят подпорният хотел на Алепу. 

Само, че той е неузаконим, ако се спазват законите. 

Мога да коментирам законът за биологичното разнообразие. През декември 2017 година тогавашният директор на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова разрешава строителството на базата на доклад от специалисти с който се обяснява, че колонията от 50-70 екземпляра от защитения вид пчелояд на мястото на бъдещият хотел ще се запази в защитената зона и само ще се премести. Този довод е посочен за да се допусне, иначе недопустима дейност.

Това обаче може да се провери. Докато бях миналата година в МОСВ възложих на БАН проверка на популацията на вида в цялата защитена зона Ропотамо. В края на годината от БАН са докладвали резултата - колонията се е запазила само в 17 двойки в неразрушеният склон към морето, а останалите двойки ги няма. 

Т е. разрешението по Закона за биологичното разнообразие е било грешно и недопустимо. Служебният министър на околната среда нищо не е предприел по тази информация, макар че е бил длъжен да изиска нова оценка и да изпрати данни в прокуратурата за потенциално престъпление от страна на експертите и директора на РИОСВ. 

Това ако се спазват законите и европейските директиви може да го направи и настоящият министър. Може да използва указанието на министър Сандов за a posteriori оценки, което впрочем още би трябвало да действа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови