България ще има критична точка с Турция при Шенген по суша

България дори да влезе в Шенген по сухопътни граници, ще има критична точка с Турция. Като е толкова сложно, могат да се инвестират повече пари за КПП-та.

Границите на България изглеждат доста драматично - изглеждат като трети свят, а не като Европа. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян пред БТВ за присъединяването на България и Румъния в Шенген по въздух и море.

По думите му всяка стъпка за по-висока интеграция с ЕС е положителна. Дали България ще влезе в Шенген на стъпки или не нямало значение. В дипломатическите преговори някои неща не се чуват и не се виждат, което е добре, но новината за въздушен и морски Шенген е позитивна, оцени Хампарцумян.

Петър Карабоев, зам.-главен редактор на Дневник пък посочи, че страната ни е сложила крак във вратата, за да "спре да се хлопа" и да влезе в Шенгенското пространство по въздух и море. Водят се много трудни преговори за Шенген. Влизането във въздушна и морска граница означава, че показваме успех, австрийците показват, че са склонни на компромис, посочи Карабоев.

Той допълни, че е много по-сложно присъединяването на България по сухопътни граници в Шенген. Ако успее България да договори като изискване и изпълнение на конкретни критерии, няма да има нови дати и ново събиране на сухопътните граници, изтъкна Петър Карабоев.

Според него в момента държавата ни е в зоната на танца, защото България, Румъния и Австрия се уточняват за какво да преговарят.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови