Димитър Радев: Реалистично е да приемем еврото 2025 г.

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. В интервю за БТА, цитиран от БНР, той потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година.

На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута, управителят отговаря:

“Да, при едно условие: проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие”.

Страната ни е единствената сред останалите пет – Румъния, Полша. Чехия. Унгария и Швеция, която не отговаря само на един от критериите, докато несъответствието при останалите е поне по още два показателя.

По думите на Радев основните предпоставки да можем да приемем еврото през 2025 г. са две: "намаляване на фискалната експанзия и ограничаване на бюджетния дефицит през настоящата година с 1 на сто", както и "проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие"

Пред БТА управителят на БНБ заяви още, че в сравнение с останалите оценявани страни България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната.

По-рано служебната министърка на финансите Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови