От 50 хиляди до милион лева глоби за общините

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Почти 50 общини са заплашени от финансови затруднения. Причината е в наложените финансови корекции в размер на 129 милиона лева. Те са от новооткрити нарушения при обществени поръчки по проекти на Оперативна програма "Околна среда". Новооткритите нарушения са за отдавна приключили и приети проекти, както и за такива,които се реализират в момента. Между 50 хиляди и един милион са санкциите, които общините трябва да платят за грешки в обществените поръчки.

Заместник-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов предрича, че последствията ще бъдат повече от катастрофални. Според него проектите може да не бъдат изпълнени поради липса на пари. "Това застрашава както програмата, като цяло, така и желанието на общините въобще да кандидатстват при тази липса на правила през следващия програмен период. Виждаме крайно необосновано решение на управляващия орган, който в опита си да изчисти своя имидж, прехвърля по най-недалновиден начин проблема там, където той не съществува", коментира Савов. Той обясни, че още през ноември са получили уверение от министъра на околната среда, че ще получат списък с общините, в които има проблеми. След това диалогът е прекъснат. Едва миналата седмица общините са сюрпризирани с писма. 

Една от общините, на които се налага финансова корекция, е Стралджа. Кметът Митко Андонов каза, че преди великденските празници са получили писмо с едно изречение, в което управляващият орган по програма "Околна среда" информира, че е наложена корекция за проект, изпълнен преди 2 години. "Това е техническа помощ за проектиране на канализация и водопровод на село Зимница. Той е изпълнен, проверяван и разплатен. Сега получавам 25%, което представлява 77 хиляди лева корекция", оплака се кметът. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови