Протести срещу Lafka в Бургас

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Търговци на дребно от Бургас се събраха на протест пред сградата на общината, за да изразят недоволството си от готвени промени в общинската наредба.

Става въпрос за поправка в наредбата за разполагане на търговски обекти на територията на общината, която ще бъде гласувана днес. Предложението дава възможност на всеки търговец да наема повече от един общински обект.

Търговците на дребно обаче смятат, че не могат да се възползват от тази промяна, тя се прави за точно една определена верига – Lafka на „Табак маркет“, и обрича на глад над 5000 души.

В ефира на Нова ТВ търговци наематели на общински павилиони се оплакаха, че и сега производителите не им доставят редовно цигари, а за веригата има доставки, дори и промоции.

„Предложението за промяна в наредбата го внасяме с мотива да създадем равни възможности за всички търговци. Полезно е за най-малките търговци да ползват няколко обекта законно, защото в момента заобикалят закона и регистрират по няколко различни фирми”, каза водачът на групата на общинските съветници от ГЕРБ-Бургас Димитър Людиев.

„Искаме да помогнем на малките, които имат по няколко обекта, но с различни фирми”, коментира още съветникът, като призна, че и настоящата наредба се заобикаля лесно, като един търговец регистрира няколко фирми за всеки от преместваемите обекти.

Той уточни, че в предложението не се дава възможност за преотдаване под наем.

 Людиев каза още, че поправката премахва ограниченията и всички търговци стават равни. Той подчерта, че Lafka, срещу която дребните търговци в Бургас протестираха и в средата на март, е закупила будките си от вестникарска група „на съвсем пазарен принцип”, с което настоя, че не се ползва с протекции от страна на Общината. Людиев призна, че предложението не предвижда ограничение за максимален брой обекти.

„Тази поправка е абсурдна. Няма как малката фирма да се конкурира с монополната верига”, каза Николай Димитров, представител на търговците. Той увери, че търговците ще атакуват новата поправка, която „създава монопол с помощта на общината и държавата“.

Около 200 от протестиращите влязоха в залата, където се провежда заседанието на общинския съвет.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови