Кризата с медицинските кадри у нас добива все по-застрашаващи размери

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Кризата с лекарите у нас добива застрашителни размери - годишно страната напускат по около 500 медици.

Така, в цели области липсват някои от най-важните специалисти, съобщи bTV. Без реформа до 10 години ситуацията с липсата на специалисти ще стане драматична, защото дотогава половината от лекари ще бъдат в пенсия. Повечето млади специалисти пък ще са заминали на работа в чужбина, сочат данни на съсловните организации.

В момента под критичния минимум е броят на патоанатомите, съдебните лекари, анестезиолозите, педиатрите, микробиолозите и хирурзите, сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК). Най-засегнати са областите Габрово, Смолян, Монтана, Враца, Кюстендил.

Липсата на специалисти се усеща дори и в големите болници и това налага компромиси със стандартите за лечение. „Понякога пренебрегваме стандартите, правилата, че трябва да има на един болен в операционна зала, един анестезиолог. Ние работим понякога на две зали”, признава проф. Николай Петров, който е председател на дружеството на анестезиолозите.

Като мярка за задържането на младите медици в страната, от Министерството на здравеопазването са подготвили промени в наредбата за специализации, които трябва да облекчат достъпа на лекарите до обучение и развитие в кариерата.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови