Ренета Инжова мълчи за хаоса при преброяването от 2011 година

При преброяването на населението през 2011 г. статистиката доста е завишила броя на българите в страната. Повече от реалното са и обявените домакинства. В същото време преброителите са изпуснали над 140 хиляди сгради. Това показва критичен доклад на самия Национален статистически институт, изпратен до Евростат, чиято задача е да даде окончателни и проверени данни от последното национално преброяване. Тогава бе обявено, че населението на България е 7 364 570 души. В доклада не се посочва колко би трябвало да е реалният брой на постоянното живеещите у нас българи. Според анализаторите обаче сънародниците ни емигрирали след влизането ни през 2007 г. в ЕС са повече от посочените 306 000. Това доказвали огледални сравнения с други държави членки. "Реалният брой на постоянното население в България е надценен дори и след прибавянето на около 166 000 души с настоящ адрес в страната, но които не са преброени", се казва в доклада. 

Безпрецедентно кратките срокове за подготовката на преброяването, допуснати грешки при организирането на електронното попълване на анкетните карти са причина за незадоволителните резултати. Към тях се добавя и формалното обучение на преброителите и прекалено ниското им заплащане.

Според доклада е изкривен броят на домакинствата в страната. Причината - всички добавени лица, които не са били преброени, са отнесени към групата на едночленните домакинства. Така за 10 години те са се увеличи с 263 000 въпреки общото намаление на населението през този период с над половин милион души. Грешка има и в броенето на жилищните сгради. Към 1 февруари 2011 г. се отчита, че те са с около 64 хил. по-малко от 2001 г. въпреки строителния бум в този период. Реално не са преброени около 140 хил. сгради, се казва в доклада. Освен това неправилно са попълвани данните от електронното преброяване за площта на жилищата.

Докладът препоръчва Държавният финансов контрол да направи ревизия на разпределението на финансовите средства по пера на бюджета за преброяването. Така от сумата, заплатена на преброителите и разценките за преброено лице, сграда, жилище може да се направи оценка за точността на общия брой на преброеното население. Преброяването през 2011 г. струваше 28 милиона лева. Сегашният председател на НСИ Ренета Инджова отказа да коментира констатациите на доклада.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови