Сочи - чист като сълза на комсомолка

Сочи е чист като сълза на комсомолка, няма никакви кражби около изграждането на олимпийската инфраструктура. Хитовото изявление направи руският вицепремиер Дмитрий Козак при представянето на окончателния доклад за подготовката на зимните олимпийски игри, които започват на 7 февруари. Според него Сметната палата на Русия и Федералната надзорна служба не са открили нецелеви разходи, а само "лоши разходи", свързани с преместването на улея за бобслей по препоръка на еколозите. 

Козак обяви официални окончателни инвестиции в размер на 6,4 млрд. щатски долара, от които 2,96 млрд. са от държавния бюджет, а останалите - от частни инвеститори. Изнесените данни са в ярък контраст с неофициалните оценки за около 50 млрд. долара разходи от руска страна, пояснява електронният вестник "Утро", цитиран от БТА. Изданието припомня доклади на Сметната палата, според които има преразход от 340 млн. евро само от удвоена цена на чакъла. Подозренията са към бившия вицепрезидент на Руския олимпийски комитет Ахмед Билалов, емигрирал във Великобритания.

Федералните власти активно търсят решение как да не докарат инвеститорите до фалит. Руската банка "Внешекономбанк" вече обяви предоставянето на отсрочка до 2015 г. за плащанията по заемите на частни лица, участвали в изграждането на олимпийската инфраструктура.

Властите очакват над 1 млн. фенове да посетят игрите. До момента са продадени 70% от билетите за форума и все още има свободни места в местните хотели. Градът ще приеме около 6000 участници и официални лица, като вече в района работят над 1500 журналисти.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови