Останки от птицечовка и двугърба камила в Карагеоргиево

Интересни факти можем да научим за селата от община Айтос от Уикипедия.

Преди време burgasdream.com събра от пътеводител за СЕЛАТА ОТ ОБЩИНА СРЕДЕЦ.

„Бисерите“ за населените места в айтоско, публикувани в тази интернет енциклопедия, писана от потребителите обаче са още по-уникални.

Вижте автентичния текст по-долу:

 

Карагеоргиево

Старото име на селото е Малко ченге.

Източно от крепостта има останки от път, по който може да стигнете до първото в света виенско колело (по това време наречено карагеоргиевско колело). През 3-ти век пр.хр. е изграден най-големият лунапарк на тази територия. На нея днес може да намерите останки от птицечовка и двугърба камила.

Редовни събития 25 август - републикански събор на пекарите на милинки. ВИЖ ТУК!

 

Раклиново

Раклиново е разположено в долинно разширение между хълмовете на Стара планина.

Старото име на Раклиново е Сеферкьой. Местното население е предимно мюсюлманско. Цигани няма. /Има само в сезона на дърводобива/

Няма църква, няма даже и джамия. Има чешма в центъра. Най големият архитектурен паметник в селото е мостът над реката.

 

Съдиево

Село Съдиево е разположено в равнина, но около него има няколко ниски хълма.

По време на османското робство на един от хълмовете се е намирал турският съд, където кадията решавал граждански спорове и съдел криминални престъпници. Оттам селото е взело името си, което по турско време е било Кади Кьой. След освобождението името на селото е преведено на български, и оттогава се казва Съдиево.

 

Тополица

Селото е съществувало от преди 1945 г. но с много по-малко жители. Старото му име е било Кавак махле (на турски език Kavak mahle), и е преименувано през 1934 г. Населено е от помаци, турци и българи. Помаците са преселени тук през 1949-1951 г. от родопския град Неделино.

В село Тополица са концентрирани около 50% от лукопроизводителите в страната.  Кооперация „Съзнание“ изнася селскостопанска продукция предимно за Италия. Селото е най-големият производител на арпаджик в България.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови