Айтоските тракийци търсят своите корени

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Договорки между българското и турското правителство са причина за втората бежанска вълна от 1923 г.

 

Най-младото тракийско дружество в страната „Петър Киприлов“ от Айтос взе активно участие в националната среща „Завръщане към корените“ , която събра в Созопол потомци на бежанци от Беломорска и Одринска Тракия.

Представителите на дружеството взеха участие в поднасянето на венци и цветя пред паметника на воеводите Яни Попов и Капитан Петко войвода в Морската градина в курортния град. Заедно с останалите тракийци от дружества от цялата страна, айтоските наследници на бежанци запалиха свещ в памет на хилядите невинни жертви от 1913 година и взеха участие в останалите мероприятия на националната среща, която за шести път събира тракийци от цялата страна, които споделят една и съща болка и подкрепят тракийската кауза. Домакин на събитието са Тракийско дружество „Яни Попов“-Созопол и община Созопол.

Айтоското тракийско дружество „Петър Киприлов“ е създадено от няколко години и в него членуват около 40 души,които са наследници на тракийските бежанци от втората бежанска вълна от 1923 година. Патронът на дружеството е странджанския учител Петър Киприлов, който напуска с. Бръшлян и се установява в Айтос, където сменя попрището си и става свещеник. Той и до днес вдъхновява тракийците в Айтос със своята непримиримост спрямо издевателствата върху тракийските бежанци и искрената си обич към българщината . Няколко семейства напускат с. Жълти чан в Одринска Тракия и се преместват в Айтос. Втората вълна от 1923 година е продукт на политически договорки между българското и турското правителство и за разлика от първата кървава вълна от 1913 година, тези събития не са толкова известни.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови