Айтоските мечки станаха раздразнителни

Планова проверка е извършила Регионалната инспекция по околна среда и водите – Бургас в зоопарка в Айтос, каза за радио „Фокус” Росица Златева, директор на парка.

Тези проверки са ежегодни, но този път е проведена заедно с експерти от министерство на околната среда и водите. „Следят се текущите работи, които се извършват в зоопарка и какво още трябва да се направи, преди да бъде издаден лиценза”, информира Златева.

Тя обяснява, че лицензът с трайност 5 години е бил издаден през 2008 година. Три месеца преди да изтече, по закон община Айтос е подала заявление за подновяването му. Златева се надява тази година вече да дойде комисия, която да направи своята проверка. При издаването на такива лицензи се дават предписания какво да се промени в зоопарка. Такива предписания са дали и проверяващите сега, като например някой от клетките трябва да се озеленят, а други да се наслага пръст.

 

„Гостуващите мечки от благоевградския зоопарк се чувстват по-добре от айтоските, тъй като едната клетка трябваше да бъде освободена и се наложи нашите три женски мечки да ги преместим в една. И са леко изнервени от промяната”, обяснява Златева. Припомняме, че мечета майка и син са на гости в зоопарка в Айтос, поради ремонт на техните клетки в Благоевград. Тя допълва, че те имат достатъчно пространство, но самото съжителство ги прави раздразнителни. Директорът на зоопарка обяснява, че това е нормална реакции, защото в природата тези животни са не свикнали да живеят толкова близо една до друга. Повече от пет години те са свикнали да живеят по определен начин и ще мине време, докато свикнат с промяната. Очаква се благоевградските гости да са тук само 2 месеца и на есен айтоските мечки да си зимуват необезпокоявано в своите си бърлоги.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови