Ще се строи Северната дъга на Бургас

Успешно защитихме пред Агенция "Пътна инфраструктура" проекта за Северната дъга от входа на Бургас, съобщи кметът на община Бургас Димитър Николов,

цитиран от Фокус. 

Николов уточни, че Северната дъга ще започва от незавършения ж.п. прелез в посока кв. „Сарафово”. „Вече категорично беше определено трасето и Агенция "Пътна инфраструктура" спрямо своите финансови възможности започват процедурите по отчуждаване на земеделските земи, които в по-голямата си част са частни, за да започне изграждането на Северния обход”, обясни той. По неговите думи в малка част на тази територия има и общински ниви.

Димитър Николов, допълни, че след като бъде довършена в близката една година ул. „Крайезерна”, ще може по-спокойно да се мисли във финансов план за реализацията на Северния обход в посока Слънчев бряг, защото натоварването на този пътен учасък расте. 

Към момента няма яснота относно възможностите за изграждане на магистрала или високоскоростен път между Бургас и Варна. „Водихме няколко разговора, включително с двете най-големи китайски компании, една от които е държавна строителна компания, за изграждане на високоскоростен път към Варна, но до момента нямаме нищо категорично”, поясни Николов. 

С изграждането на обхода на Ахелой, трафикът в посока Слънчев бряг, ще бъде концентриран към Бургас. „Ако ние не успеем да изведем този транзитен трафик за Слънчев бряг през Северния обход в посока кв. „Сарафово”, в Бургас ще настъпи сериозен проблем с претовареността в северна посока”, допълни кметът.

В момента се провежда остойностяване на самото строителство. „Успоредно с този Северен обход ние успяхме да извоюваме в наша полза и изграждането на вътрешни локали, които ще дадат възможност да развием тези нереализирани терени, които се намират в частта вляво, в посока влизането в Бургас в посока кв. „Сарафово”, допълни кметът. Той посочи, по този начин ще се даде възможност за развиването на тези територии.

„Всички тези ниви, които сега са земеделски, ще могат да влязат в регулация и хората да си изградят индустриални предприятия. Там частично се допуска жилищно строителство, но в основната си част ще е търговско-индустриална зона”, уточни Николов.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови