Вижте програмата на община Бургас за Деня на независимостта

Празничния молебен за благоденствието на Независима България бе отслужен в 10:30 часа на площад "Атанас Сиреков" в Бургас. 

От 11:00 часа пък във Военния клуб на ул. "Христо Ботев" №48 бяха положени венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

Празничният фолклорен концерт с участието на Ансамбъл "Атанас Манчев" е от 11:30 часа на Площад "Атанас Сиреков", а от 12:00 часа на открита сцена "Охлюва" има друго тържество с участието на пенсионерски клубове от Бургас.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ в Търново със специален манифест. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод, припомня БНТ.

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

Снимка gramofona.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови