В Бургас приеха нова наредба за яслите и детските градини

Общинските съветници приеха Наредба за условията и реда на записване, отписване и преместване на деца в общинските детски ясли, детски градини и полудневни, подготвителни групи към училищата на територията на община Бургас. 

Докладна записката е приета с пълно мнозинство от 40 гласа „за“. Тя е входирана от кмета на Община Бургас Димитър Николов и в нея се посочва, че с Наредбата трябва да се регламентират условията и редът за прием в детските ясли и яслените групи в детските градини от 1 до 3-годишна възраст, в групите от 3-годишна възраст до постъпването им в 1-ви клас и в полудневни подготвителни групи към училищата на територията на община Бургас. 

С приемането на наредбата Община Бургас гарантира реализирането на Националната образователна политика в частта й за предучилищното образование на територията си. Според наредбата, децата, които са на възраст по-голяма или равна на 1 година и по-малка от 3 години през текущата календарна година, участват в електронно класиране за смесена яслена група в детски ясли и в детски градини с яслени групи. 

Децата, които навършат 3 години през текущата календарна година, участват в централизираното класиране за 1-ва възрастова група. Те постъпват в детската градина не по-рано от началото на учебната година, която започва в годината на навършване на 3-годишната им възраст. Всички деца, кандидатстващи за прием в общински детски ясли, детски градини и полудневни групи към училища на територията на общината, се регистрират в електронната система за прием. 

Класирането се извършва в срокове, определени от етапите, посочени в правилата за прием за съответната учебна година. 

Новата Наредба ще отмени досега прилаганите Правила за прием на деца в обединените детски заведения и целодневните детски градини на територията на общината. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2017 г.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови