В Русокастро: Открит канал заплашва със зарази /снимки/

Интервю с Янко Христов, кандидат-кмет на Русокастро, издигнат от ГЕРБ:

Янко Андонов Христов, роден в Русокастро, 50 годишен, работи като шофьор на маршрутка Бургас-Русокастро от 25 години.

-           Кои са най-важните проблеми на село Русокастро?

-           Селото е затънало в кал и боклуци, няма канализация. И в двете махали – горната и долната няма канализация. В горната започнаха да пряват един канал, но работата спря, казаха, че вече багер няма да има и не продължават. Това положение е от месец.

-           Като няма канал, къде отива мръсната вода?

-           Никъде, къде да отива? На пътя. Има един открит канал с шахта, там се излива всичко, затлачва се, опасно е, могат да плъзнат зарази. Ако стана кмет, това ще е първата ми работа – канализацията. Както каза кандидатът за кмет на община Камено Жельо Вардунски – може да се кандидатства по европроекти и да се получат средства за канализацията.

-           Освен канализацията, какви са другите проблеми? Казахте, че селото е затънало в боклуци.

 

-           Не само това. Тревясало е, буренясало, няма пътища, хората като излязат не могат да отидат на работа. Като завали дъжд, всичко става на калища.

-           Сега не се ли косят тревите?

-           Кметството трябва да ги коси с косачки. Има две косачки, но стана месец и половина – косят гробището. То може и за един ден да се окоси, обаче те ходят сутрин в хладното от 6 до 8 часа и в 9 гледат да се приберат. И надникът си върви.

-           Как смятате, че може да се почисти селото?

-           Трябва да се хванат хората от махалата, да има работна ръка. По 10-15 човека на месец да работят, да можа да се изчисти това село. Да се изкоси, да се измете, да се изчисти, да се направят градинките.

Сметосъбирането също не е достатъчно. Идва веднъж в седмицата кола от Камено. Обаче тука на центъра има два казана и като хвърлят от магазините, те се пълнят. Поне трябва да има повече казани.

-           Видяхме, че пътищата, където ги има, са целите в дупки. Как смятате, че могат да се оправят?

-           Някакъв проект трябва да се направи, че да се оправят. Тротоари също трябва да се правят, бордюри да се слагат. Имаме училище. От селата идват с училищни автобуси в Русокастро, а пътища няма.

-           Тук има археологически разкопки на древната крепост Русокастрон. Мислите ли за възможностите да се привличат туристи?

-           Има какво да видят туристите, има разкопки, но вече за втори път правят пожар, запалиха го. Фургонът на работниците с инструментите им изгоряха. Манастирът не можа да изгори. Пътят до там не е направен. Ако отиде един автобус, няма да може да се върне обратно.

Трябва да се направи главният път, от там нататък ще се направят пътеки за туристите.

-           Какво работят хората от Русокастро има ли безработица?

-           Работят в социалния дом, в земеделската кооперация или пътуват до Бургас. Затова са важни пътищата, защото колите се разбиват. Безработицата тук е голяма. Разчитаме да започнат пак разкопките, за да вземат хора на работа.

-           Имало е проект да се строи в селото пречиствателна станция. Какво стана със строежа?

-           Преди 8 години г-н Бонев дойде, каза – махнете си коловете, започваме да строим пречиствателна станция. Там земята е общинска, двама човека си имаха градинка, плащаха на общината за мястото. Те си махната оградата, но до там – видяхте, че няма нищо – една гола поляна е от 8 години.

 

Снимки отгоре надолу:

1. Янко Христов

2. Откритият канал

3. Започната и изоставена нова канализация

4. Пътищата са в кратери

5. Преди 8 години този терен е разчистен, за да се строи пречиствателна станция

 

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови