Кметът на Камено иска от държавата крепостта Русокастро

Кметът на Камено Жельо Вардунски поиска от държавата, посредством Общинския съвет, общината да стопанисва крепостта Русокастро в сeло Русокастро.

Искането е вследствие на факта, че община Камено има намерение да кандидатсва по европейски програми за реставрация и консервация на крепостта "Русокастро".

Имотът е публична държавна собственост, пореди което е нужно да се отправи искане до Министерски съвет за предоставяне на безвъзмездно управление и ползване от община Камено на крепостта. Имотът е в размер на 2 770 кв. м. и се намира в землището на село Рускостро.

Русокастренската крепост е изключително важна за Средновековна България. Тя е издигната преди 1500 години на стратегическа височина – природен феномен, която контролирала най-важните пътища в Североизточна Тракия - между севера и юга, от всички източни проходи на Стара планина и Северното Черноморие към Босфора и Константинопол.

Най-ранните писмени данни за съществуване на селище тук идват от един епиграфски паметник от VІ в. с посветителен надпис за византийския пълководец Юстин. Според българския историк проф. Бешевлиев вероятно той е правнук на византийския император Юстин І /518-527г/, водил най-тежките войни с аварите.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови