Домът в Русокастро е пред финансов колапс /снимки, видео/

Домът за възрастни с умствена изостаналост в село Русокастро е изправен пред финансов колапс. 

Сто и трийсетимата мъже, които са настанени там, могат да останат без никаква медицинска и социална помощ, тъй като по-голямата част от персонала е в готовност да напусне. 

Това съобщи днес управителят на дома Любчо Марков пред журналисти. На място бяха и кметът на община Камено Жельо Вардунски, както и председателят на Общински съвет Радослав Балтаджиев, придружен от свои колеги.

„С поскъпването на тока, водата и консумативите бюджетът не достига. Персоналът ни иска да си върши работата, но напускат защото получават близка до минималната работна заплата. Преди увеличението на тока плащахме сметка между 3 и 4 хил. лв., а сега – 7 хил. лв. За храна плащахме между 8 и 10 хил. лв. на месец, а в момента от 15 до 20 хил. лв.“, обясни Любчо Марков.

Бюджетът на институцията е изчерпан, а домът е на подчинение на държавата. През декември социалният дом няма да има възможност да посреща разходите си, предвид ситуацията.

Министерството на труда и социалната политика знае за проблема, но отговор не сме получили, заяви председателят на Общинския съвет Радослав Балтаджиев. 

„В момента временното правителство трябва мигновено да помисли с бърза финансова реакция за тези хора, за да могат да изкарат достойно до края на годината“, допълни той.

„Много подобни домове в страната бяха закрити. Ние се мъчим по всякакъв начин, включително и с общински средства да поддържаме съществуването му. Има много напуснали специалисти, има и такива, които едва ги задържаме. Ако не се погледне на тези проблеми при съставяне на новия бюджет, не знам какво ще правим с тези хора“, заяви кметът Жельо Вардунски.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови