Бургаският областен управител награди Руси Куртлаков за родолюбие

Областният управител проф. Мария Нейкова връчи почетни грамоти, които акцентират върху делата, свързани с опазването на вярата, българските традиции и бит. 

Те са за хора от различни поколения, свързани от най-здравата нишка - тази на родолюбието.

С грамота и почетен знак областният управител Мария Нейкова отличи Руси Куртлаков – художник, предприемач, дарител, радетел на изкуството и българщината.

Последният му акт на съпричастност към опазването на вярата и традициите е издигането на 8-метров впечатляващ кръст в гр. Камено. 

Събитието по награждаване се състоя в сградата на община Камено. Именно там, по време на изнесената приемна на областния управител през месец август, Нейкова и Куртлаков обсъдиха поставянето на кръста, факт към днешна дата. 

„Чест е да получа това отличие лично от Вас. За мен Вие сте държавник, който с делата си показва, че работи за хората и Родината. Пожелавам Ви дълъг политически живот“- сподели Руси Куртлаков по време на връчването. Той и кметът на община Камено Жельо Вардунски лично показаха новата придобивка на областния управител. 

Идеята и инициативата за поставянето на важния християнски символ са изцяло на мецената Куртлаков. С негова помощ са изградени някои от емблематичните обекти в Бургас - Кръстът на Шилото, паметникът на българския войник пред Военния клуб, паметникът на Апостол Карамитев пред Летния театър и други. За всичко това Руси Куртлаков с присъщата за него скромност споделя, че „всеки дошъл на тази земя не само трябва да иска, но и да дава“. 

Другата награда е за Димитър Станчев и Ралица Кунева - млади хора, посветили се на пчеларството и земеделието. В конкуренция с представители на  14 държави дейността им получи европейско отличие за „Най-добър проект за принос в развитието на селските райони“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови