Силов многобой в първия Средновековен фестивал на крепостта Русокастро

На 22 юли историческата местност ще се превърне в бойна арена, за да покаже силата на българския мъж

Аматьорската лига по силов многобой също става част от първия по рода си Средновековен фестивал. Събитието се очаква да събере гости от цяла България на 22 и 23 юли на емблематичната за историята на Второто българско царство крепост край Русокастро.

Силата на българския мъж не се е променила във вековете и това ще бъде ясно видяно по време на фестивала „Русокастро – крепост на славата“.  Здравите момчета ще направят уникални демонстрации на своите сили. Шоуто започва в събота, точно в 18.30 часа в Зоната на отдих под крепостта.  Демонстрациите включват дърпане на бус 3.5 тона, логлифт, фермерска, мъртва тяга, камък 70 кг за време.

За първи под открито небе, на мястото, където горди и победоносни български войни са отвоювали територии за страната ни ще бъдат пресъздадени и зрелищните битки.

Така в рамките на два дни, на 22 и 23 юли крепостта ще оживее с победоносната сила на Второто българско царство.

В наситената програма малки и големи ще се потопят напълно в средновековието и ще се докоснат до автентичния облик от този период, чрез занаяти, облекла, бит, стратегии, оръжия, героични битки и ще запазят траен спомен от вълнуващото приключение.

Освен бойни демонстрации, в които ще се включат над 30 актьори, всеки посетител ще може да преживее историята през средновековните шатри, да усети лично тежестта на всички видове оръжия, да чуе любопитни факти и дори да включи активно в пресъздаването на обичаи и занаяти.

С фестивала по неповторим начин ще бъде отбелязана годишнината от сражението при Русокастро от 18 юли 1332 г. между войските на Втората българска държава, водени от цар Иван Александър и тези на Византийската империя, предвождани от император Андроник III Палеолог.

Средновековният лагер ще посрещне гостите си още от 10.00 часа сутринта на 22 юли, а до края на деня организаторите - Община Камено, сдружение „Джигот“ и Регионален исторически музей – Бургас, са предвидели наситена програма дори за най-малките.

Според д-р Милен Николов, директор на РИМ – Бургас, крепостта не е просто историческа местност. „Мястото е тясно свързано с развитието на цар Иван Александър като победоносен владетел. Тук той отвоюва завладените български земи, побеждавайки цялата византийска армия. 

В тази крепост, той кара императорът да падне на колене и да приеме неговите условия като същевременно взема дъщеря му за своя син“, разказва д-р Николов. Той благодари на Община Камено и кметът Жельо Вардунски за успешните усилия да направят крепостта достъпна създавайки удобен път директно до местността.  

Фестивалът ще се проведе при вход свободен, а събитията в двата дни ще бъдат с начален час 10.00. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови