Завод за компост изграждат в Карнобат

Разкрива нови работни места и ще произвежда 40 тона дневно

Производството на компост предстои да бъде реализирано от „Агрошанс комерс ЕООД”, които са заявили инвестиционното си намерение пред общината. Те са избрали промишлена зона „Север“ където да изградят  „Инсталация за компостиране с капацитет 40т/дневно, като ще приложат най- модерните съвременни технологии за производството на компоста, който обикновено се използва при отглеждане на култивирани гъби. За производството на компост ще се използват птичи тор, слама и чипс от дърво. Самата площадка, където ще бъдат осъществявани отделните процеси на производство на компоста се намира в двора на бившето ДЗС, като ще бъде ползвана и сградата на бившия краварник.

Производството на компост преминава през четири фази,които включват  напластяване на материала в закрити помещения,ферментация, пастьоризация и постферментация.

Компост, макар и в ограничени количества, може да си произведе всеки стопанин.Той представлява естествен, при това почти безплатно произведен, тор, чието внасяне в почвата подобрява нейния състав, добавят се и необходими за растежа и развитието на растенията хранителни вещества в съотношение, близко до оптималното. Той се получава в резултат на естествени биохимични процеси, водещи до разлагане на растителна маса. Компостът може да се приготви от събраните в градината листа, окосена трева, надробени клонки и храсти, всевъзможни други растителни отпадъци, отпадъци от кухнята като обелки от плодове и зеленчуци, листа от запарен чай, остатъци от кафе и др.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови