Събират дарения след пожара в Карнобат, вижте какво остана от ОУ „Христо Смирненски“

В близките дни ще бъде открита дарителска сметка за изгорялото училище в Карнобат.

В социалните мрежи карнобатлии вече започнаха сами да се организират, за да се възстанови една от емблемите на образованието в региона.

В общината си поставят амбициозната задача ОУ „Христо Смирненски“ да посрещне ученици още на 15 септември. Кметът Георги Димитров заяви, че ще бъдат използвани всички канали, по които може да се осигури финансиране – държавни и европейски.

„Ако не получим нужната финансова подкрепа сме готови да отделим средства от бюджета на общината. Карнобат е финансово стабилен и ще направим всичко възможно, за да възстановим сградата на училището“, коментира пред kmeta.bg градоначалникът. По негови изчислeния щетите възлизат на над 2 млн. лева.

„Вътре изгоря всичко. Цялата документация на училището – ведомости, работни документи, дневници... Също така и много техника - таблети, интерактивни дъски, компютри. Щетите са големи“, добави кметът.

По думите му, все още не е ясно каква е причината за възникналия пожар, но по всяка вероятност той е тръгнал от комина. „Говорих с шефа на пожарната, става дума за прегряване на комина. Имало е някакъв материал, дори и трудно запалим, като духне вятъра това се е разпалило. Тлеело е непрекъснато в покривната част. Никой не е усетил дим и миризма. Когато белята е станала голяма, тогава вече са започнали да извеждат децата. Аз пристигнах като се носеха талазите дим, а след 20 минути големия вятър го раздуха. Виждаше се, че няма спасение“, допълни Димитров.

В училището учат около 520 деца, от 1 до 8 клас. Следващите два дни са неучебни за тях. Кметът посочи, че предстои среща с директорите на училища, ръководители на дирекции и ръководните институции за да се вземе решение къде ще учат децата за напред. По всяка вероятност децата ще продължат своите учебни занятия в една от сградите на местното помощно училище.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови