Турски фирми изкупуват новите сортове ечемик от Карнобат

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

От две години Институтът по земеделие в Карнобат изнася за Турция базови семена за 15 сорта български ечемик. „ Те показват изключително добри резултати и превъзхождат по качество и добив редица турски сортове“ , съобщи директорът на института Драгомир Вълчев.

 

Турските фирми от няколко години масово сключват договори с български институти по земеделие за изкупуване на сортове, които са на световно ниво, а цените са конкурентни и привлекателни за комшиите.

От тази година институтът в Карнобат е сключил лицензионен  договор с още една турска компания, която смята да извършва самото семепроизводство с български базови семена в южната съседка. „Бизнесът там много бързо сде ориентира защото търсенето на ечемик е изключително голямо, а неговата хранителност е много по- висока от тази на пшеницата, коментира Вълчев.

За да се произведе един килограм свинско месо, според технологиите са нужни 8 килограма пшеница или 4 килограма ечемик,затова и ечемикът е основната съставка на фуража.

Заради високите добиви от българските сортове, турските фирми предпочитат да плащат солидни такси за износ на сортове и да реализират високи добиви. За сравнение в България се сеят максимум 2 млн.декара ечемик, а в Турция те надхвърлят 30 млн. декара.

Друг пример за засиления интерес на турските бизнесмени към специалните разработки на карнобатския институт, е интересът към наскоро лицензираният пивоварен сорт ечемик „ Ситара“. „ Реално в страната ни той ще започне да се произвежда едва след три години, но турски фирми са закупили проби за изпитване в Турция, което е повече от далновидно в предвид качествата на този сорт“ , хвали се директорът на Института по земеделие в Карнобат.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови