Отхвърлиха исковете на Миню Стайков срещу прокуратурата и спецсъда

Софийският градски съд (СГС) отхвърли исковете за 30 000 лева, които подсъдимият бизнесмен Миню Стайков заведе срещу прокуратурата и специализираните съдилища.

Той заведе делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) преди две години, като твърдеше, че повече от 8 месеца е задържан незаконно в нарушение на Европейската конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Според него прокуратурата и спецсъдилищата са нарушили правото му на свобода и сигурност по чл. 5 от конвенцията и затова поиска от СГС да ги осъди солидарно да му платят исканото обезщетение, припомня "Лекс".

Собственикът на винпром "Карнобат" беше задържан на 5 септември 2018 г. и обвинен за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари. 

След 8 месеца той трябваше да бъде освободен, защото изтече максималният срок за задържане в досъдебното производство, но тогава прокуратурата го обвини и за злоупотреба с еврофондове, заради което спецсъдилищата отново го оставиха в ареста. Второто дело вече е и в съдебна фаза, а едва миналата седмица Апелативният спецсъд освободи Стайков под домашен арест.

В исковата молба на Стайков до градския съд се казваше, че след първоначалното му задържане спецсъдилищата механично са потвърждавали най-тежката мярка за неотклонение, в резултат на което той се чувствал безпомощен и е загубил доверие в институциите. Специално внимание беше отделено на заключенията на лекарите, че Стайков е претърпял мозъчен инсулт след задържането и според тях трябва да се лекува в домашни условия с редовни посещения за рехабилитация, а такова лечение в болницата на затвора не може да получи.

Защитниците му подчертаха тогава, че спецсъдът е нарушил и презумпцията за невиновност на Стайков, като при обсъждането на наличието на обосновано предположение за извършено престъпление няколко пъти е говорил за извършено от него престъпление, а не за предположение.

Специално внимание в исковата молба беше отделено и на това, че тя е насочена и към съдилищата, а не само срещу прокуратурата. Акцентът е свързан с неприложимост на Тълкувателно решение №5 от 2015 г. на Гражданската колегия на ВКС, според което съдилищата са отговорни само при незаконно наложени настаняване за лечение и принудителни медицински мерки и при прилагане на административна мярка, когато тя бъде отменена.

Според защитата на Миню Стайков тълкувателното решение е неприложимо в случая, тъй като в мотивите и диспозитива му е посочено, че се отнася до приложението на ЗОДОВ преди измененията му от 2012 г., с които държавата отговаря вече и за вреди от нарушения на конвенцията за правата на човека. В изброените в ЗОДОВ случаи, в които държавата е отговорна за нарушени права по конвенцията, са и такива, които би трябвало да бъдат защитавани именно от съда.

В решението си СГС споделя тези изводи и отхвърля претенциите на прокуратурата и на специализирания съд за нередовност на исковата молба.

Съдия Невена Чеуз обаче отхвърля и всички аргументи на защитата за нарушение на чл.5 от конвенцията - бланкетни основания за задържането, неразумен срок на продължителността му и формален подход на съдилищата при обжалването на мярката за неотклонение.

В решението си тя подчертава, че постановлението за привличане на обвиняем е предявено на Стайков в присъствие на адвокат и в него подробно са описани деянията, за които е обвинен, а за възражения срещу действията на съдилищата СГС казва, че не може да ги ревизира.

В заключение съдийката допълва, че дори и да имаше процесуален ред за контрол на актове на наказателния съд от страна на гражданския, в конкретния случай пак щеше да е невъзможно да се прецени разумността на срока за задържане, тъй като защитата на Стайков е представила като доказателства за това само 6 протокола от заседанията в специализираните съдилища.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови