4 села пак протестираха, за да не ги отделят от Несебър

За пореден път, жителите на селата Баня, Паницово, Емона и Козница протестираха срещу отделянето на град Обзор и шест села от Несебър в самостоятелна община, съобщи БГНЕС.

Днес те ще изпратят писмо до Министерски съвет с молба да бъде преразгледано и отменено постановлението, с което правителство на Борисов гласува за отделянето на Обзор в самостоятелна община.

По думите на председателя на инициативен комитет Росица Ракова от с. Баня в основата на искането за отделянето на Обзор стоят частно- корпоративни интереси. По думите й става въпрос за апетитни терени до морето в местността Иракли, които са в зона НАТУРА. Според Ракова, вече има закупени терени, но трябва нов ОУП, който ще приеме новообразуваната община, за да бъдат застроени.

Жителите на несебърските села коментират още, че вотът от референдума за отделянето от Несебър е бил практически решен от хора, които не са били жители на града, а от работници с временни регистрации.

В позиция от Община Несебър се казва, че "В проекта за Общ устройствен план на Община Несебър, с цел запазване на територията и спазване на всички ограничения, произтичащи от екологична мрежа "НАТУРА", за голяма част от териториите е предвидено да се запазят като горски фонд, за да се съхрани и опази в максимална степен природното богатство и многообразие на района.

А от инициативния комитет за отделянето на Обзор днес изпратиха писма до президента Румен Радев с искане час по- скоро да ударението указ за образуването на новата община с административен център Несебър.

В позиция от пресцентъра на президентството уточняват, че в Закона за административно-териториалното устройство на България е предвидена процедурата за създаване на нова община, както и формално-юридическите условия, на които тя трябва да отговаря.

До момента някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е важен фактор за правната сигурност, за установяването на стабилна среда за защита на правата на гражданите и юридическите лица и за развитие на свободната стопанска инициатива.

Държавният глава ще обяви своето решение, след като бъде изяснено именно изпълнението на законовите изисквания.

News.bg припомня, че още миналата година, жителите на село Баня, излязоха на протест отново поради същата причина.

Снимка БГНЕС

Добавете коментар


Защитен код
Обнови