Украинци струпаха багажа си в центъра на Слънчев бряг 

"Живот в куфар" - под това мото десетки украинци се събраха на протест в центъра на Слънчев бряг. Изправени пред много неизвестни, те символично струпаха с куфарите си в центъра на курорта, съобщава DarikNews.bg.

„Щом държавата иска да ни измести от хотелите да го направи още сега", заяви Лена от Киев, която е на протеста с двете си малки деца. 

Украинските бежанци настояват да бъде преразгледано решението на правителството да бъдат преместени от хотелите в държавни бази. Те искат програмата да бъде продължена и да останат в хотелите.

По думите им условията в държавните бази са ужасни. 

„През май пак ни местиха в държавни бази, но там няма никакви условия и хората отказаха да останат. Как искат да се интегрираме, като ни местят непрекъснато. Някои деца вече ходят на училище в Несебър, родителите им са си намерили работа. Как ще се местят деца, възрасти хора, пенсионери. На този етап не можем да се върнем в Украйна“, заяви за DarikNews.bg Елена от Хасково. 

Междувременно част от хотелиерите отказаха да сервират закуска днес на бежанците. Причината е, че програмата  за настаняването им в хотели приключи вчера и не е ясно кой ще плаща на хотелиерите от днес, докато украинците бъдат преместени в държавните бази. 

 „Нямаме обяд, нямаме и закуска, защото по програма всичко беше до вчера. Днеска е първо число, няма никаква програма. Аз съм главния готвач тук, аз за да ги храня тези хора аз трябва да си подготвя продукти,  за да ги  храня тези хора, нямаме яснота на каква основа да ги храним”, заяви готвачът Йордан Тодоров. 

Хотелиерите се заканиха, че от днес започват да вадят украинците от хотелите, въпреки че все още не е ясно кои са държавните бази, в които трябва да бъдат настанени и дали те не се нуждаят от ремонт.

„Не знам дали ще успеем с лека ръка да кажем да излизат, но просто нямаме възможността, защото само си представете какво означава да сготвиш за 200 души, три пъти днес и да платиш тока и водата, както и разходите от собствения си джоб”, заяви хотелиерът Деси Николчева. 

Украинците настояват правителството да преразгледа решението си и да ти остави в хотелите през зимата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови