Въоръжен плаши с пистолет полицаи в Слънчев бряг

19-годишен бандит насочи пистолет срещу полицаи в Слънчев бряг. 

В резултат на професионализма и бързите оперативно-издирвателни мероприятия, предприети от служители на Районно управление – Несебър съвместно със служители от «Специализираните полицейски сили» към ОДМВР – Бургас е задържан Д.Б. от Смолян, въоръжен с огнестрелно оръжие, който с действията си показал опасно за околните поведение. Акцията по задържането на Д.Б. е проведена под прякото ръководство на Главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов и Директорът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов.

Д.Б. е неутрализиран, след като на 03.07.т.г. около 05.00 ч. в Слънчев бряг при полицейска проверка, осъществена в района на заведение «Баунс», вместо да извади личните си документи, насочил пистолет към проверяващите го полицейски служители, след което побягнал, движейки се по централната алея на Слънчев бряг. Застигнат е от единия служител на реда, като отново насочил пистолет срещу него, зареждайки го демонстративно. Полицаят произвел изстрел със стоп-патрон със служебното си оръжие, но 19 годишния нападател успял да избяга и се укрие.

Проведени са множество процесуално-следствени действия / оглед на местопроизшествие и разпити на свидетели/, като е установено, че Д.Б. се намира в апартамент в общежитие «Кристал» в Слънчев бряг. Главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов и Директорът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов разпоредили акцията по задържането да се осъществи от служителите от «Специализираните полицейски сили» към ОДМВР – Бургас, отчитайки наличието на множество обитатели на общежитието, както и нестабилното състояние на въоръжения с боен пистолет младеж, укриващ се в сградата.

Спец-полицаите атакували апартамента, използвайки противозащитен куршумен щит и методи от специалната тактика, които да гарантират безопасността на служителите, в случай, че въоръжения младеж реши да стреля срещу тях с огнестрелното оръжие. В резултат на бързите и професионални полицейски действия Д.Б. е обезвреден и задържан без да се налага взривяване на светлинно-звукова граната, както е било предвидено, ако обстоятелствата налагали това. Полицаите иззели незаконно притежавания от младежа боен пистолет «Макаров» заедно с боеприпаси към него. При извършения оглед са намерени и иззети още : палка, маска, бокс, няколко мобилни телефона и лаптопа, за които се предполага че са предмет на престъпления / вероятно грабежи или кражби/.

Констатирано е, че Д.Б. е криминално проявен за извършена през 2013 година измама в родния му град Смолян. Същият е задържан за едно денонощие със заповед за полицейско задържане, като му е повдигнато обвинение по чл. 269* във връзка с чл. 339** от НК. С прокурорско постановление срокът на задържането е удължен на 72 часа и Д.Б. е приведен в следствения арест.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.

* Чл. 269. (1) Който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

 

 **Чл. 339. (1) Който придобие по какъвто и да е начин, държи или предаде другиму взривни вещества, огнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия, боеприпаси за огнестрелни оръжия или пиротехнически изделия, без да има за това надлежно разрешение, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови