Регистрират в ЮНЕСКО Тракийската гробница в Поморие

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Впечатлен от Тракийската гробница в Поморие инж. Петър Кънев се ангажира да проучи възможностите уникалната тракийска старина да бъде регистрирана в ЮНЕСКО като паметник със световно значение.

По време на посещението на водача на листата на Коалиция лява България за 2-ри МИР – Бургас бяха обсъдени и възможностите да се разработи рамков проект за целево европейско финансиране на проучвания и социализацията на поморийския археологически комплекс (античното и средновековното Анхиало, Мавзолея на последните тракийски царе с прилежащия тракийски могилен некропол, римското и средновековното пристанище, манастира „Свети Георги Победоносец и други). Осъществяването на подобен проект беше оценено като възможно най - добрия начин да се отговори подобаващо на определени инвеститорски интереси и намерения в м. Палеокастро.

Водачът на листата на Коалиция БСП лява България за 2- ри МИР – Бургас Петър Кънев прие поканата на игумена на Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“ архимандрит Йеротей да посети  хилядолетната света обител. Всъщност тя бе отправена към него и като председател на Сдружение „Черноморска Странджа“, което оказва научно-методическа, организационна и  и финансова помощ на на новооткритата сбирка „Музей на монашеството“. Архимандрит Йеротей и бургаският изкуствовед  д - р Пепа Седларска представиха впечатляващата музейна експозиция, която илюстрира забележителното минало на поморийския манастир. Сред разнообразните експонати инж. Петър Кънев с приятна изненада видя и експонати от обменния фонд на ОК „История на котвата“ в град Ахтопол, някои от които са намерени под вода от самия него в качеството му на дългогодишен участник в подводните археологически експедиции на Центъра по подводна археология в Созопол. При посещението на манастирската църква част от благодарното монашеско братство отправи пред прекрасната икона на „Свети Георги“ молба за здраве и успех на Кънев. Светият отец отведе госта си и до свещеното манастирско „аязмо“ с лековита вода, където разказа легендарното предание за въздигането на съвременната света обител и му показа прословутата каменна икона на Свети Георги от X-XI открита на същото място. След манастирското посещение Петър Кънев разгледа част от археологическите забележителности на Поморие. Негов водач в обиколката беше историкът д-р Атанас Орачев. Особено внимание беше отделено на археологическите проучвания в местността Палеокастро, където под научното ръководство на специалисти от Националния археологически институт с музей при БАН се изследват останките от римския и средновековния град Анхиало. Обхождането на обектите завърши с посещение на т.нар. Поморийска гробница. По своя градеж и монументалност този мавзолей представлява една от големите културни забележителности на Югоизточна Европа.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови