Сървайвър по маршрути в Странджа

Дванадесетото издание на Фестивала на зелениката в Странджа в Природен парк „Странджа” се проведе на 9 и 10 май.

 Тази година той бе в местността до параклис „Св. Илия” край село Визица, община Малко Търново.

Селото се намира на 61 км от Бургас и 35 км от Малко Търново, на 275 м н.в. и е разположено върху едно от най-слънчевите странджански била, известно под името Визичко бърдо.

През първия ден посетителите имаха възможност да опитат странджански зелник, странджански боб и други традиционни продукти от района, като пчелен мед, ръчни изделия, ястия и напитки. Бяха организирани и приключения за здрави крака и странджански инат, които включват надиграване под звуците на местна музика, туристически маршрути, планински маратон, велоизпитания, „въжен тролей” за малки и пораснали деца.

Фестивалът продължава на следващия ден като много от туристите останаха през нощта, част от тях на палатков лагер. Те преминаха по интерпретативен маршрут „Хищници”, село Заберново. Трасето навлиза в едни от най-красивите и диви гори на Странджа в защитената местност „Парория”, като по пътя има информационни табели за всеки от хищниците /общо над 20 вида/, макети на вълк и чакал в естествени размери, показано е колко тежат и всеки посетител може да съпостави своето тегло с това на животните. Маршрутът е подходящ за тренирани на изпитания хора, над 12 години. За градските чеда се оказа твърде тежък и сложен и те преживяха истински сървайвър сред бурени, комари и кърлежи.

Зелениката – символът на планината Странджа, била разпространена по времето на топлия и влажен терциерен климат на север дори до Скандинавския полуостров - в днешна Швеция. В наши дни в границите на континента зелениката се среща единствено в Странджа.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови