Затвориха аквапарка в Приморско след трагедията

Родителите на починалото момче научили за инцидента от негови приятели

По първоначална информация причината за смъртта на младежа, който почина в четвъртък след инцидент в аквапарк в Приморско, е мозъчен оток, съобщи NOVA.

По-рано днес БНР съобщи, че полицията ще извърши повторен оглед на водната пързалка, но до момента такъв не е направен. Аквапаркът ще остане затворен, докато продължават процесуално-следствените действия.

Две момчета, приятели, се сблъскаха в улея на екстремна пързалка, наречена "Цунами". Единият от тях, от старозагорското село Кирилово, загина след получена травма в главата. Другият е прегледан и освободен от болницата.

По-рано БНТ съобщи, че аквапаркът е продължил да работи няколко часа след трагедията за посетителите на лятното кино там.

Родителите на починалото момче научили за трагедията от негови приятели и веднага тръгнали към Бургас.

„Знаем, че са се сблъскали глава с глава с негов приятел, тука ни казаха, че бил паднал от два метра височина, а той не е паднал, този който бил там, спасител, го награбил там и го изнесъл, може той да го е увредил, всичко е възможно”, разказаха родителите за NOVA.

„Младежите бяха на почивка. След инцидента никой не ни се обади. Държахме връзка само с приятелите му. Дори от болницата никой не ни потърси. Опитахме се да се свържем с болничното заведение по телефона, посочен в интернет, но никой не отговори”, добавиха още те.

Иззети са видеозаписи от камерите в аквапарка, разпитват се свидетели. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Приморско. До късно вечерта в четвъртък разследващи правиха оглед на обекта и събираха показания. Образувано е досъдебно производство.

Николай Михайлов, който е разпоредител в “Аква Планет“ в Приморско заяви пред БНР, че при спускането си по екстремната пързалка най-вероятно момчето не е спазило инструкциите за безопасност:

“Явно не е спазена инструкцията на служителя. Има си служител, който разпорежда, но доколко разбрах не е спазил инструкцията. За правилно спускане, въобще не е изчакано служител. По принцип правилното спускане – ринговете са с дръжки по посока на движението, човекът трябва да е седнал да се държи здраво и да се спусне. Доколкото разбрах се е спуснал с главата напред“.

От управата на аквапарка твърдят, че не могат да хвърлят вина върху служителите си, вина трябвало да установяват компетентните органи.

„Спасителите на място трябва отговорно да спазват инструкциите и да не допускат хората, които се пускат по пързалките, да нарушават правилата, защото много често туристите не се съобразяват с правилата, правят им се забележки, въпреки това те продължават да се пускат по пързалките по начин, по който не трябва“, коментира Митко Вълев, член на УС на Сдружението „Българска професионална асоциация за басейни и спа“.

По думите на Вълев в България няма организация, която да следи за безопасността на аквапарковете.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови