Рибари скочиха срещу мидените ферми край Приморско

За екологична бомба в акваторията на Черно море сигнализират от местната рибарска общност в Приморско.

Според рибарите, риск създават мидените ферми около Маслен нос, съобщи BTV.

Те са притеснени за поминъка си. Инвестиция в мидени ферми около Маслен нос е довела до тежки екологични последици. Опасност има и за плавателните съдове.

Илиян Николов, председател на Рибарско сдружение в Приморско, твърди, че инсталация от около 8-10 декара лежи на дъното.

„Аз смятам, че пластмасата, от нея по-отровно няма за морето, тя се разгражда на малки зрънца, рибите го поглъщат оттам и ние“, казва той. Освен бидони, акваторията е пълна с въжета, които се заплитат в перките на лодките.

„Цялото дъно е пълно с това нещо. Хората, които ги изградиха по никакъв начин не поеха ангажимент да ги премахнат след провала на проекта“, отбелязва и Здравко Василев.

„Проблемът е, че това е една изключително държавна територия и общината няма отношение към нея. Този, който е инвестирал вътре би трябвало да носи отговорност, но кой контролира неговото поведение, това е изключително важният въпрос“, посочва кметът на община Приморско Димитър Германов.

Разрешенията за мидените полета се издават от Басейнова дирекция и се съгласуват с военноморските сили и Морска администрация.

Според капитан Александър Илиев, директор Морска администрация- Бургас, мидените полета са с точно ограничена територия и рибарите много добре знаят, че в района където са, те нямат право да влизат, а тези които се откъсват при лошо време, морето веднага ги изхвърля на брега.

„Приключил е мониторингът по програмата, за съжаление полетата не са действащи и пак казвам за съжаление не можем да открием собствениците да им наложим санкции“, твърди Галин Николов, изпълнителен директор ИАРА.

От Басейнова дирекция отговориха, че разрешителните са действащи. В момента има ново инвестиционно предложение за бяла мида до Маслен нос, но общинският съвет в Приморско излезе с декларация против нея.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови