Хванаха бракониери с половин тон бяла мида в Приморско

470 кг бяла пясъчна мида са били добити от бракониери със забранени уреди – драги на Южния плаж на Приморско.

Ето какво съобщиха от ИАРА:

В ранните часове на 9 юни след продължително наблюдение служители на Гранична полиция град Царево забелязват две лодки в акваторията на Черно море, които се ориентират към южен плаж на град Приморско, в близост до Дяволска река и подават сигнал към дежурни инспектори на ИАРА. 

След пристигане на място на екип и извършване на инспекция на акостиралите лодки и техните водачи, на борда на плавателните средства са открити забранени риболовни уреди – драги и наличието на улов на бяла пясъчна мида. 

И двете лица не притежават разрешително за извършване на стопански риболов и удостоверение за улов на бяла пясъчна мида, с което нарушават чл.17, ал.1, т.1 и чл.35, ал.1, т.3 от ЗРА . 

На нарушителите са съставени АУАН, мидите с общо тегло 469,5 кг е върната обратно във водите на Черно море, а уредите и средствата послужили за извършване на деянието са иззети и оставени на отговорно пазене. 

Масовият улов на бяла пясъчна мида може да доведе до застрашаващо намаляване на популацията и. С цел опазване на популациите от бяла пясъчна мида и устойчивата им експлоатация, инспектори на ИАРА ще осъществяват проверки ежедневно в българската акватория на Черно море. 

Във връзка с предстоящия летен сезон се засилва контролът по Черноморието на всички видове риба и морски организми.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови