Заловиха бежанци в созополското село Вършило

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Първият бежанец попаднал в китното странджанско село отказал да яде, за да не го отровят. Група от четирима души били обути и облечени от местните хора. И в двата случая става въпрос за изоставени от каналджии бежанци, е версията на Гранична полиция.

 

Седмица преди поредното наводнение да залее страната, в живописното странджанско село Вършило попада първият бежанец, който предизвиква небивал интерес сред местните жители. Младежът на около 15-16 години първоначално бил взет за циганин от Зидарово, но само след час местните вече го разпитвали и хранили. „ Момчето беше измъчено, с разкъсани дрехи и скъсани обувки, разказа за burgasdream кметският наместник Неделя Добрева. Бяхме само жени в този момент и малко се изплашихме, защото не разбирахме какво ни говори”, обясни кметицата. След първоначалния страх, майчинското проговаря у жените и те една след друга му носят дрехи и храна. Момчето спокойно облича дрехите, но обувките не му стават. Не се докосва до храната въпреки молбите на жените. Една от тях се досеща каква е работата и отчупва от хляба и сиренето. Чак тогава момчето започва да яде. „ Беше много гладно, отслабнало и измършавяло, направо да ти се скъса сърцето”, разказва Неделя Добрева. Любопитните стават все повече в центъра на селото и от малкото думи на английски разбират, че четиримата му братя са загинали във войната, а той и баща му бягат оттам. Докато чакат полиция, момчето моли да се обади по телефон. От бележка той набира четири телефонни номера, но никой не отговаря. В момента, в който вижда полицейския автомобил момчето къса листчето хартия.

Няколко дни след случая, в края на селото, откъм баира „Карайсък” са забелязани четирима мъже. Преди още да влязат в селото, гранична полиция вече е предупредена. Мъжете били на видима възраст около 20-25 годишни , а един – около 50 години. Били толкова изпокъсани и издрани, че  първото което направили хората от селото е да ги облекат в топли дрехи, заради прогнозата, която предвещавала дъжд и студ.

Те били предупредени от служителите на Гранична полиция да съобщават за всеки подозрителен човек в района. Това са бежанци, които идват откъм Турция, но заради масираните проверки от страна на полицията, техните каналджии ги изоставят при най- малката заплаха от залавяне, обяснили от Гранична полиция.

Дори и бедственото положение след последното наводняване не измества темата за бежанците сред жителите на Вършило. „Толкова измъчени бяха горките, и толкова далеч от родината си ! И никак не бяха страшни, само изплашени и гладни”, завършва разказа за бежанците Неделя Добрева.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови