В Созопол хванаха голямата риба

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Рекорден екземпляр увисна на въдицата на созополски рибари. Такъв голям лаврак не сме хващали от 1976 година, хвалят се късметлиите.

 

Лаврак с размери 70 см. и 6 кг. върна надеждите на созополските рибари,че не всичко е изгубено в късния есен риболов. Гигантския лаврак за водите на Черно море бе уловен от старите морски вълци Васил Паунов и бай Димитър, които по традиция ловуват в заливчето към т.нар. шофьорски плаж до в.с. Дюни. Обнадеждени от добрия улов през последните дни и неочакваното завръщане на циганката/ малък паламуд/ рибарите се отдават на любимото си хоби и тръгват с малката си яхта към не толкова популярния сред рибарите залив. За тях майсторлъка в рибарството е да уловиш морска риба с въдица и те мятат модерните си въдици още в ранни зори. Радват се почти до обяд на добър улов на лефер и карагьоз, но голямата изненада е малко преди да приключат с риболова. Васил, който е известен местен харпунджия усеща тежестта на улова и отпора на рибата. Заедно с Димитър внимателно издърпват въдицата и за тяхна най- голяма изненада на нея се мята в див танц огромен лаврак. Трофеят е толкова изненадващ за тях, че те бързо се прибират на брега, за да споделят с приятели и колеги новината. А новината е, че морето е чисто. „ Щом има такива големи екземпляри лаврак, значи водата в Черно море е чиста“, сподели за burgasdream Васил Паунов.

Другото необичайно за тази есен е,че има ново люпило паламуд, заяви Димитър и добави, че сега рибата е т.нар. циганка, но има голяма вероятност да има втора вълна паламуден бум за рибарите по Южното Черноморие. Паламуда е пелагична риба и преминава покрай бреговете на страната от север в посока юг. Макар и необичайни атмосферни влияния да объркаха лятото край морето, задържалата се топла есен дава надежди на местните рибари за още богат улов на паламуд.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови