Френският посланик и областният управител на Бургас обсъдиха бъдещето на остров Св. Кирик

В Посолството на Република Франция в София се проведе среща между посланика на Франция у нас г-жа Флоранс Робин и областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

На работната среща, инициирана от проф. Нейкова, се обсъдиха въпроси, свързани с възможности за сътрудничество между област Бургас и регион от Франция в сфери от взаимен интерес. Обстойно се обсъди и бъдещето на остров Св. Кирик в акваторията на Созопол. 

„За мен е от изключителна важност сътрудничеството на регионално ниво“, заяви Н.Пр. Флоранс Робин и подчерта, че добрите резултати и конструктивността от такива взаимоотношения засилват чувството за принадлежност към Европа. 

Областният управител проф. Мария Нейкова допълни, че всяка инициатива, водеща до развитие и задълбочаване на двустранните взаимоотношения, би била важна стъпка в тази посока. Образованието на ниво ученическа и университетска дейност, туризмът в посока балнеология, както и дейности, свързани с културата, бяха областите, които Нейкова посочи като възможности за бъдещо двустранно сътрудничество. 

Посланик Робин заяви, че бургаска област е много динамичен и впечатляващ регион и не случайно много френски предприятия се интересуват от развитие на бизнес в туризма и в други икономически сфери. 

На срещата обстойно се обсъди и бъдещето на остров Св. Кирик. Н.Пр. г-жа Робин обяви, че в нейно лице областният управител има убеден съмишленик островът да бъде не само реставриран и да намери нов обществен живот, но и да бъде припознат от обществото, като бъдещ световен културен център. Френска компания, която е с основна роля за реализирането на Лувъра в Абу Даби, е готова да работи с всяко българско министерство и местните власти. 

Първата стъпка за стартиране на новия живот на острова е предпроектно проучване, както и анализ на икономическата жизнеспособност на проекта спрямо развитието на туризма, транспорта, опазването на биоразнообразието и въздействието върху регионалната икономика. 

Френският посланик г-жа Робин настоя пред областния управител проф. Нейкова докато се осъществяват процедурите по предпроектното проучване паралелно с това да се вземат спешни мерки за конструктивното укрепване на сградата на морското училище на острова, която е част от световното културно-историческо наследство и се руши. 

Проф. Мария Нейкова и Н.Пр. г-жа Флоранс Робин се обединиха, че крайната цел е ясна, а именно - запазване наследството от богатата археология на остров Св. Кирик за идните поколения, защото островът е уникален и има своето достойно място в семейството на световното историческо и културно наследство.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови