Потоп отнесе плажовете Созопол-централен и Хармани /снимки/

Силна буря и проливни дъждове нанесоха огромни щети на морските плажове "Созопол - централен" и "Хармани". 

Природната стихия причини жестоки поражения и на двете пясъчни ивици. Пороят е образувал огромни канали и коловози по двата най-атрактивни плажа по южното Черноморие, сигнализира концесионерът.

Драстично засегнат от наводнението е "Хармани". Там по-голяма част от пясъка е отнесен в морето.

"Необходими са спешни мерки за запазването на ивиците, тъй като доста пясък е отнесен в морето. За пореден път ще вложим огромни средства и сили за да възстановим напълно двете ивици, да ги приведем в безупречно състояние, в каквото бяха до преди часове. 

Отправяме призив към компетентните институции да вземат спешни мерки, така че проблемът с наводненията в Созопол да бъде кардинално решен", коментира концесионерът на "Созопол - централен" и "Хармани" Кирил Спасов.

Той обясни, че плажовете в Созопол са най-уязвими и се увреждат сериозно при всеки обилен дъжд, тъй като се намират в най-ниската точка на града, през която преминава водосборът.

"Дъждовните води от улиците се изливат с огромна сила надолу към ивиците и отнасят пясъка в морето. Това се случва по няколко пъти всяка пролет и есен. Тази година сме в подобна тежка и критична ситуация за трети път, което ни струва сериозни финансови средства. В тези трудни времена и в период на криза да възстановяваме по няколко пъти в година плажните ивици вече е непосилно", обясни Спасов. 

Той допълни, че е подготвил писма до Министерството на туризма, Община Созопол, с които уведомява, че ще използва необходимия ресурс за отстраняване на щетите във време, в което да не се пречи на плажуващите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови