Взривиха мина в Созополския залив

Откриха останки от боеприпас до Камен бряг. Взривена е и мина край Созополския залив, съобщиха ВМС.

На 13 юли в 14.30 часа на 5.5 мили източно от село Камен бряг гранично-полицейски кораб „Каварна“ е открил останки от боеприпас, който не е взривоопасен, но представлява навигационна опасност. Хидрографска служба на Военноморските сили е издала навигационно известие до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати.

Ден по-рано, на 12 юли, формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби, след подаден сигнал от областния управител на област Бургас, е получил задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен в морето предмет, оприличен на морска мина, открит в района на Созополски залив, близо до остров Кирик.

След извършения водолазен оглед е установено, че подводният обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като стара морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Извличането на мината на брега е счетено като потенциално опасно и е взето решение за унищожаването ѝ на място с подводен взрив. Районът е отцепен и обезопасен.

Старата мина е взривена под вода при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи.

При повторния оглед на място е установено, че корпусът на мината е разцепен. След изваждане на частите на брега се констатира, че е стара морска мина от Първата световна война.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови