Вижте кой намери най- старата монета в света

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Монетата, открита край Созопол,която предизвика неописуем възторг у историци и археолози бе открита от местен водолаз.

 

Златната находка пробляснала на местен водолаз само на метър дълбочина на северния бряг на созополския полуостров. Монетата тежи едва 0,63 г и е 1/24 част от статера (1 сребърен статер е равен на 2 драхми). Направена е от електрон - сплав от злато и сребро, сечена през втората половина на VІІ век пр.Хр., т.е. монетата е поне от 2650 години в държавата Лидия.

Авторът на сензационното откритие се пази в тайна, но екипът на „burgasdream.com разкри самоличността му. Водолазът е най- добрият в региона и участва във всички подводни археологически експедиции, които са осъществявани в Созополския залив. Като част от тях е открил едни от най-ценните артефакти в потъналото селище на полуостров Акин. Той е сред най- добрите инструктори по дайвинг в един от дайвинг училищата в Созопол. Според местните хора е и отличен ловец.

Спортната  му ,физическа и психологическа подготовка на водолаз и спортсмен, както владеенето на няколко чужди езици и богатата му биография на състезател във водните спортове е причина да бъде един от малцината българи, които са участвали в снимките на холивудските екшън продукции „Непобедимите 2” и „Непобедимите 3”. В биографията си има записани участия и в още няколко екшъна, но местните го свързват с изключително трудните сцени  в „Непобедимите „ където си партнира, а и замества пред камерата в някои от най- опасните сцени едни от най- популярните американски екшън звезди.

На снимката с американските звезди  героят от Созопол Тенчо Тенчев  е точно зад Силвестър Сталоун. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови