Слаба активност на референдума в Черноморец

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

35.1 % е избирателната активност на референдума за смяна на името на град Черноморец,съобщи Иванка Киярзова, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Созопол. Данните са към 16.00 часа.

Гласувалите са общо 627 в двете секционните избирателни комисии. Въпросът на бюлетината е: "Желаете ли да се възстанови старото име на гр. Черноморец – Св. Никола". Има два възможни отговора- „Да” и „Не”. За да е валиден референдумът своя глас трябва да дадат повече от 1191 жители на Черноморец, а за да е успешен т.е. да се смени името на града с „да“ трябва да са гласували повече от половината от далите своя глас. Ако 596 от тях подкрепят промяната на името, това ще трябва да стане факт.  Нарушения в деня на референдум няма. Официално изборният ден приключва в 19.00 часа, но при хора пред секциите те ще могат да упражнят правото си на глас и след този час.

Черноморец е един от най-новите градове в област Бургас, като бившето село промени статута си с решение на Министерския съвет от 2009 година. 

Според исторически данни селището възниква през 1728 година, като според преданието най-напред то се намирало на 3-4 км югозападно от сегашното му местоположение.Историци посочват, че село с името Свети Никола е отбелязано за първи път в тази част на България в средата на ХІV век. С това име селото е срещано многократно в документи от ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век. 

Легендата гласи, че преди стотици години морска буря разбила в скалите гръцка гемия. Моряците се спасили, като доплували до брега с отломки от кораба в ръце. Когато стъпили на брега, открили, че през цялото време са се държали за икона на Свети Никола.  

В момента в града една от основните забележителности е църквата "Свети Никола", а жителите на града честват свети Николай Чудотворец за свой закрилник.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови